Assertiviteitstraining

Deze training is bedoeld voor mensen die beter voor zichzelf willen leren opkomen, zich vrijer willen bewegen in sociale situaties, positiever over zichzelf willen denken en meer zelfvertrouwen willen opbouwen.

Heb je interesse? Stuur dan een e-mail of bel 06-11 12 14 22. We nemen dan contact met je op en beantwoorden vragen over de data, locatie, tijd en kosten.

Haar op je tanden.

Het woord ‘assertiviteit’ heeft voor mensen verschillende betekenissen. De ene associeert het met pinnige types met flink wat haar op de tanden, de ander heeft misschien zelf ervaren dat van je afbijten flink wat voordelen kan hebben.

Wat is assertiviteit nu precies en wat kun je ermee? Volgens mij zijn mensen assertief als ze voor hun eigen mening en rechten opkomen en wel op zo’n manier dat de ander in zijn waarde blijft. Concreet houdt dit bijvoorbeeld in: het initiatief nemen tot contact, je eigen wensen kenbaar maken, het uiten van je gevoelens en doorvragen wanneer je iets niet begrijpt.

Iedereen houdt wel eens z’n mening voor zich of stemt in met een verzoek terwijl we er eigenlijk geen zin in hebben. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar wel als dit heel vaak voorkomt en je er zelf onder te lijden hebt.

Subassertieve mensen hebben vaak moeite met het opkomen voor hun eigen rechten, met het herkennen en erkennen van gevoelens, meningen en wensen. Ze raken vaker gespannen, zeggen ‘ja’ op dingen waar ze eigenlijk ‘nee’ op willen zeggen. Soms weten ze helemaal niet meer wat ze nu eigenlijk zelf willen en voelen ze zich minder waard dan andere mensen.

Regelmatig geef ik assertiviteitstrainingen, waarin deelnemers leren om zelfverzekerder sociale situaties te betreden en wel op zo’n manier dat men zelf ook tevreden is over het eigen gedrag. Dit geeft deelnemers meer vrijheid, zekerheid, kracht en zelfvertrouwen.